Testamenttilahjoitus yhdistykselle

Testamenttilahjoittaminen tulee lisääntymään lähitulevaisuudessa. Omaisuutta kertyy sukupolvi sukupolvelta yhä enemmän. Toisaalta ihmisillä on yhä vähemmän rintaperillisiä syntyvyyden laskiessa. Omaisuuden lahjoittaminen testamentilla yleishyödylliseen toimintaan on tapa tehdä hyvää vielä kuoleman jälkeen.

Testamenttilahjoituksiin kannustaminen on varainhankinnan muoto, joka joskus herättää voimakkaita tunteita. Onhan lahjoituksen saamisen edellytyksenä tällöin lahjoittajan kuolema. Ihmiselämään kuuluu kuitenkin rajallisuus, ja tämä on tosiasia jonka me kaikki tulemme tietämään jo lapsina. Tänne emme voi jäädä, mutta voimme pyrkiä varmistamaan että saamamme maallinen hyvä tekee maailmaa paremmaksi meidän jo lähdettyämme.

Tarinat katkerista perintöriidoista ovat elävää kansanperinnettä ja hyvästä syystä, sillä perinnöistä todellakin käydään oikeutta melko usein. Myös yhdistyksiä on ollut oikeudessa perintöriitojen osapuolina. Testamentin huolellinen laatiminen estää riidat jo ennalta, säästää perinnön saajien aikaa, vaivoja ja rahaa sekä varmistaa sen laatijan viimeisen tahdon toteutumisen. Kuinka siis tulisi toimia, mikäli haluaa itse testamentata omaisuuttaan yhdistykselle tai joku kääntyy yhdistyksesi puoleen kertoen testamenttausaikeistaan?

Blogikirjoitukseni ei ole opas testamentin laatimiseen, vaan pikemminkin ajatusten herättäjä. Suomen lait löytyvät verkosta, myös perintökaari, jossa määrätään testamenttiasioista. Yleistajuista tietoa testamentin tekemisestä löytyy esimerkiksi Lakioppaasta. Testamentin voi laatia itse, mutta usein testamenttia laatiessa kannattaa olla yhteydessä juristiin. Tätä kirjoitusta varten haastattelin OTM Pauliina Sundqvistia, jonka löydät täältä: Liinan lailla.

Testamentista on käytävä selkeästi ilmi mitä testamentataan. Onko kyseessä koko omaisuus vai osa siitä, puhutaanko hallinta- vai käyttöoikeudesta? Vai kenties tekijänoikeuksista, joiden perimysjärjestystä ja testaamenttamista koskeva artikkeli löytyy Elvis ry:n sivuilta. Erityistestamentista eli legaatista puhutaan silloin, kun testamentilla lahjoitetaan tietty rahasumma tai muu selkeä omaisuuden osa edunsaajalle. Tällöin lahjoituksen saaja ei tule kuolinpesän osakkaaksi.

Mikäli aikoo laatia testamentin, tulee kaikkia lain vaatimuksia noudattaa todella tarkasti. Todistajien esteettömyys tulee ottaa vakavasti, eikä yhdistyksen hyväksi laadittavan testamentin todistajan voi toimia, mikäli on itse sen toimihenkilö, hallituksen jäsen tai siihen muuten läheisessä suhteessa.

Kun laatii testamentin yhdistyksen hyväksi, tulee yhdistys yksilöidä selvästi nimellä ja Y-tunnuksella. Jos lahjoittaa testamentilla omaisuutta vaikkapa kuvitteelliselle Maailmanparannusliitolle, täytyy testamentissa yksilöidä onko kyseessä valtakunnallinen järjestö, jonkun maakunnan piiri vai paikallisosasto. Y-tunnuksen käyttäminen varmistaa selkeästi mikä organisaatio on edunsaajana.

Tarkoitemääräyksellä voi määritellä, mihin toivoo testamenttilahjoituksensa käytettävän. Siitä, miten tarkoitemäärys pannan täytäntöön, vastaa lahjoituksen saaja. Mikään taho ei valvo asiaa, ellei testamentissa asiasta erikseen määrätä. Mikäli tavoitemääräys on täysin epärealistinen – esimerkiksi 1000 euron lahjoituksella halutaan pystyttää suuri pronssipatsas- voidaan sen toteuttamisesta luopua.

Kuolinpesän jäsen voi tehdä testamentista moitteen oikeudelle kuuden kuukauden kuluessa sen tiedoksi saamisesta. Tämä kannattaa ottaa huomioon perintöä saadessaan. Perinnön saaminen on varmaa vasta moiteajan kuluttua umpeen, minkä vuoksi saatua omaisuutta ei siis välttämättä kannata käyttää heti. Perintöä ei tietenkään koskaan ole myöskään pakko ottaa vastaan. Jos ikivanha kesämökki Vähä-Nuivialla aiheuttaa enemmän kuluja ja vaivaa kuin iloa ja hyötyä, testamenttilahjoituksen voi jättää vastaanottamatta.

Välillä kuulee hurjia tarinoita perintöä saaneista yhdistyksistä, joiden uusi taloudellinen asema on vetänyt puoleensa nurkanvaltaajia. Uusia, johtotehtäviin aktiivisesti pyrkiviä jäseniä yhdistyksen varsinainen toiminta ei kiinnosta, rahojen junaileminen itselle sen sijaan hyvinkin paljon. Iäkkäiden herrojen koirayhdistys saa äveriään vanhanpojan koko omaisuuden, minkä jälkeen vuosikokoukseen ilmestyy nuorisoa joka äänestyttää edustajiaan hallitukseen. Pian huomataan, että omaisuus on kulunut rakennekynsiin ja ripsienpidennyksiin, joita hallituksen jäsenet tietysti tarvitsevat edustaakseen yhdistystä kunnialla Kodittomien marsujen ystävien järjestämässä vetäytymisseminaarissa Ibizalla. Äkkirikastuminen vetää puoleensa monenlaista väkeä, eivätkä yhdistyksetkään ole tässä poikkeus. Vahva, toimintakykyinen hallitus on paras turva tätä vastaan.

Itse en todennäköisesti tule jättämään jälkeeni suurta perintöä, ja suurimman osan siitäkin vähästä aion jättää lähisukulaisilleni. Toivon kuitenkin voivani ilahduttaa hyväksi katsomiani tahoja lahjoituksilla, jotka suhteellisesta pienuudestaan huolimatta mahdollistavat monia hyviä asioita.

Jos kaipaat lisää ideoita ja inspiraatiota varainhankintaan, tule Varainhankinnan peruskurssille kevätlukukaudella 2017! Opetan kurssia keväällä Espoossa, Tampereella ja Porissa.

Ja muistahan käydä tykkäämässä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *