Kolme vinkkiä apurahanhakijoille

Millä lihaksilla apurahahanat saisi kammettua auki? Näillä kolmella neuvolla pääsee jo hyvään alkuun.

 1. Keskity ratkaisuun, älä ongelmaan.Ongelmahan on jo olemassa, muutos on se mihin tarvitset apurahan tuomia resursseja. Mikä muuttuu, jos saat rahaa? Tietysti asioiden surkea nykytila kannattaa kuvata, mutta monesti vähempikin riittää. Napakat lauseet ja tiukat luvut riittävät tähän osaan, kaunokirjallisen sanamaalarin kyvyt kannattaa säästää oman hankkeen kuvaamiseen.

2. Numeroiden ja sanojen täytyy kertoa sama tarina. Hankesuunnitelma ja talousarvio ovat sama kertomus, vain näkökulma vaihtuu. Jos aiot vetää työpajoja ympäri maakuntaa, talousarviosta olisi syytä löytyä matkakuluja. Jos et kerro viestintäsuunnitelmastasi mitään, talousarviosta piileskelevä julisteisiin budjetoitu tonni voi saada kulmakarvat väpäjämään.

3. Tiedä kenelle myyt. Säätiöiden ja muiden apurahanmyöntäjien kotisivuilla kerrotaan mitä he hakevat. Lue ohjeet huolellisesti. Hyvin kirjoitetulla hakemuksella ei ole väliä, jos hanke ei vastaa apurahanmyöntäjän tavoitteita. Toisaalta joskus rahaa on irronnut viime hetkessä kokoonkursitulla sepustuksellakin, kun hankkeen kärki on osunut myöntäjän organisatoriseen sydämeen. (Tosin täytyy muistuttaa, että tälläkin hakemuksella oli samaan tapaan kokoonkursittu, varsin asiallinen talousarvio. Sanamaalailu jäi sillä kertaa vähän vähemmälle.)

Lisänä bonusneuvo: aloita apurahaprosessi keräämällä kaikki mahdolliset liitteet. Niiden saaminen eri yhteistyökumppaneilta sinun hoiviisi voi viedä aikaa. Odotusajan voit käyttää hyödyllisesti naputtelemalla hakemustasi. Olisi tympeää tehdä mahtava hakemus ja jäädä rannalle, koska et saanut toimintakertomusta/CV:tä/jotainmuutajännää ajoissa liitettyä mukaan. Lopuksi vieno muistutus: joskus sammakkoja pitää pussailla ihan urakalla ennen kuin prinssi suvaitsee ilmestyä. Harva saa ensimmäistä hakemustaan läpi eikä mestarikaan ihan jokaista, joten älä lannistu. Lohi on niin hyvä kala, että kannattaa pyytää vaikkei saisikaan!

Kun olet tehnyt hakemuksesi, lue Mitä tehdä vanhalla apurahahakemuksella? Jokainen saatu apuraha pitää myös raportoida, joten lue myös Apurahan raportointi: tapaus Yksisarvisten ystävät r.y.

Ja muista käydä tyksimässä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *