Hyvä apurahahakemus: osa 1

Kirjoitan nyt apurahanhakijan yleisestä helmasynnistä, johon sortuessani en ole koskaan saanut hakemaani apurahaa. Laakereilla lepäily ja menneisyyden saavutuksilla pullistelu ei vielä kertaakaan ole vakuuttanut apurahoja myöntävää tahoa siitä, että tämän järjettömän upean poppoon uusimpien ideoiden tulisi saada massia. Sen sijaan selkeä työsuunnitelma, jonka ohessa on hakijan CV, yhteisön toimintakertomus tai muu selvitys aiemmista aikaansaannoksista, on useamman kerran tuonut rahaa rattaisiin.

Kuva: Oliver Cole, Unsplash

Apurahaa haetaan tulevaisuusvetoisesti. Kerrotaan mahdollisimman ytimekkäästi ja hakuilmoituksen kysymyksiin vastaten, mitä ollaan tekemässä. Talousarviota tehdessä kannattaa olla realistinen ja jossain määrin yksityiskohtainenkin. Tonni ”edustuskuluihin” ei ehkä ole hyvä idea, mutta sama summa hyvin perustellun tilaisuuden tarjoiluihin saattaa ollakin. Toisaalta kovin yksityiskohtainen talousarvio voi houkutella arvioijaa tarrautumaan lillukanvarsiin ja pohtimaan tarvitaanko rahaa todella taksikuluihin vai voisiko kymmenen hengen seurueenne sittenkin matkustaa bussilla? Tietyt kulut unohtuvat talousarviosta helposti, joten tsekkaa että nämä varmasti ovat mukana.

Apurahojen myöntäjillä on erilaisia painotuksia, ja ne pitää ottaa huomioon. Huolella tehtyä hakemustekstiä voi ja kannattaa kierrättää, mutta ei missään nimessä sellaisenaan. Hyviä tekstinpätkiä voi käyttää uudestaan tarpeen mukaan tuunaten. Vanhat hakemukset kannattaa siis aina säilyttää, menivätpä hakemukset läpi tai eivät. Niiden käytöstä voit lukea lisää tästä jutusta. Jos – ja usein kun- yhdistyksen hakemuksia tekee useampi henkilö, kannattaa arkistoida hakemukset yhteen paikkaan. Näin hyvät tekstit ja laskelmat löytyvät tulevia tarpeita varten myös tekijöiden vaihtuessa. Helppoa on säilöä materiaaleja vaikka Google Docsiin, jolloin jokainen pääsee omalta koneeltaan tarkastelemaan niitä.

Millä lihaksilla sitten itse kirjoittelen aiheesta? Yksityiskohtaisemman esittelyn voi lukea täältä. Olen hakenut aika monta apurahaa, ja monesti olen hakemani apurahan myös saanut. Vielä useammin on tullut pakit. Olen hakenut nimenomaan erilaisiin projekteihin, joissa usein olen ollut itse tuottajana, projektipäällikkönä tai jollain muulla tavalla nimettynä jokapaikanhöylänä ja rahakirstun vartijana. Lisäksi olen kirjoittanut hakemuksia muille ja vielä useammin lukenut ja kommentoinut toisten kirjoittamia hakemuksia. Usein nämäkin hakemukset ovat osuneet maaliin, vielä useammin ovat olleet osumatta. Oma näkökulmani aiheeseen on siis hakijan, ja kaikki mitä kirjoitan pohjautuu omiin kokemuksiini ja siihen, mitä korvaan on jäänyt lukuisissa apurahoja käsittelevissä kahvipöytä-, kapakka- ynnä muissa keskusteluissa.

Jos tykkäsit tästä, lue myös nämä:
Kolme vinkkiä apurahanhakijoille
4 + 1 asiaa, jotka helposti unohtuvat talousarviosta
Hankehakemus vs. mainos
Mitä tehdä vanhalla apurahahakemuksella?

Ja käyhän tyksimässä myös Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *